VAD HÄNDER MANNEN?

”Nog måste det väl finnas omhändertagande och nervrotiska pappor som ändå älskar öl och hockey, ansvarstagande chefer som är livrädda för spindlar, sjuksköterskor med pondus och humor eller varför inte hip-hopare som gråter.”

Vad händer mannen är Little Big Dogs första film. Den filmades under våren 2009 och hade premiär i Maj 2010 på Bio Rio i Stockholm. Filmen tävlade innan dess i 1 km film på Stockholm International Filmfestival 2009.

Vad händer mannen är en till synes konventionell historia. Två människor möts över en natt och finner en kärlek och vänskap hos varandra som dövar deras ensamhet. Men det är också en historia som breddar bilden om vad det är att vara man och vad det är att vara kvinna.

Historien kretsar mest kring den unge mannen Bennes utveckling mot att slutligen släppa fram allt det omanliga han bär inom sig, men också kring Ann som är ett alternativ till de kvinnobilder vi ständigt matas med idag.

Benne är en cool och kaxig hip-hopare som inte har vare sig ett riktigt jobb eller pengar. Han kämpar mot tillvarons ständiga hinder och försöker överleva dag för dag och minut för minut. Han skyddar sig bakom en hård yta och tvingas hela tiden mota bort allt som hotar honom med aggressivitet. Inombords växer osäkerhet och rädsla men framför allt en längtan efter att få vara liten, svag och bli omhändertagen.

Ann där emot är en grundad, stark och respekterad affärskvinna. Hennes livserfarenhet har gjort henne trygg och stabil. Hon är äldre men ändå attraktiv och sexig, inte genom bländande mjuka leenden och svallande hår utan genom sitt lugn och sin pondus. Hon är kall och krass men och ändå full av humor och empati. Hon kan vara ett stöd om hon vill, men hon offrar sig inte för någon annan och hon dör inte i slutet.

När Ann och Benne möts uppstår sakta möjligheten för dem att vara hela. De ger och tar av varandra, och ensamma i mängden av människor får de vara allt de är och inte bara delar av det. Sen kommer morgonen och verkligheten tillbaka och de återgår till sina tidigare roller, dock en smula rikare och med hopp om förändring.

Sällan berättas det om människor som ligger lite utanför normen. Vi kan gärna göra filmer om saker som känns banbrytande och nyskapande, men vissa saker verkar inte vara okey att prata om. Det mest intressanta är de små, subtila gränsdragningarna mellan det som kan diskuteras och inte. När det gäller manlighet och kvinnlighet har diskussionen idag blivit mer öppen än för bara några år sedan, men det är fortfarande ett känsligt ämne och det berättas sällan historier om män som har tillgång till det schablonmässigt kvinnliga och vise versa. Att vara svag, att känna sig vilsen, att vara känslig och att visa sig sårbar är några saker som inte passar in i mansidealet. Om en man besitter dessa egenskaper och brister måste han oftast separeras från det schablonmässigt manliga och bara vara kvinnlig. Gärna vara konstnär eller homosexuell. Lika ovanligt är det att se kvinnor som trots att de har makt, pengar och självsäkerhet ändå är trygga i sin kvinnlighet. Har inte alla människor egenskaper som är både manliga och kvinnliga?

Comments are closed.